Bulletproof -kahvi

Bulletproof-kahvista eli rasvakahvista on tullut suosittua

Sen on väitetty parantavan vireystasoja, edistävän keskittymiskykyä ja pitävän pitkään kylläisenä. Mutta, onko näille väitteille tieteellisiä perusteita?

Bulletproof-kahviin on lisätty voita tai muuta rasvaa, kuten esimerkiksi kookosrasvaa. Näin valmistetussa kahvijuomassa on huomattavasti enemmän kaloreita kuin tavanomaisessa kahvissa yksinkertaisesti siksi, että rasva tai öljy lisäävät ruokien energiamäärää.

Rasvan lisääminen hidastaa kahvin imeytymistä elimistöön eli se pitää kylläisenä pidempään kuin tavallinen kahvi. Tämänhetkisten tutkimustietojen mukaan se ei kuitenkaan tuo pitkäkestoista energiaa, edistä keskittymiskykyä tai vähennä ruokahalua. Aiheesta tarvitaan lisää tutkimuksia. Lisäksi esimerkiksi kookosrasva ja voi sisältävät runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, jonka keho muuntaa kolesteroliksi1. Ravitsemussuositusten mukaan normaalien veren kolesterolitasojen ylläpitämiseksityydyttyneen rasvan saantia tulisi rajoitttaa1, ja sitä tulisi korvata tyydyttymättömillä rasvoilla2.

Bulletproof-kahvin vireystilaa parantava vaikutus liittyy todennäköisimmin siitä saatavaan kofeiinin, ei lisättyyn voihin tai kookosrasvaan. Kofeiinin saanti on yhdistetty parantuneeseen tarkkaavaisuuteen ja suorituskykyyn3,4. EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) mukaan 75 mg:n kofeiiniannos, joka vastaa tavallisesta kahvikupillisesta saatavaa kofeiinimäärää, lisää sekä tarkkaavaisuutta (keskittymiskykyä) että valppautta, erityisesti vireystilan ollessa alhainen4.

Lisätietoa kahvista ja henkisestä suorituskyvystä täällä.

Lähteet:

  1. WHO ‘Healthy Diet’ Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/healthy-diet
  2. EU Health Claims Register.  Available at: http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home
  3. Nehlig A. (2016) Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients? Pract Neurol, 16(2):89-95.
  4. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID 736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA Journal, 9(4):2054.

Sisältö päivitetty maaliskuussa 2019.

Bulletproof -kahvi