Vihreä kahvi

Vihreä kahvi

Kesäkuu 2019

“Vihreä kahvi” viittaa paahtamattomien kahvipapujen väriin. Vihreiden kahvipapujen sanotaan sisältävän runsaasti antioksidantteja ja vähentävän riskiä sairastua sydän- ja versisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen sekä metaboliseen syndroomaan. Mikä on totuus juomasta, joka on valmistettu paahtamattomista kahvipavuista?

Vihreiden kahvipapujen sanotaan sisältävän runsaasti antioksidantteja ja vähentävän sydän- ja verisuonisairauksien, tyypin 2 diabeteksen sekä metabolisen oireyhtymän riskiä. Mikä on totuus juomasta, joka on valmistettu paahtamattomista kahvipavuista?

Paahtamattomien kahvipapujen aromi ja makuprofiili ovat miedompia kuin paahdettujen kahvipapujen, joiden tyypillinen maku ja tuoksu muodostuvat nimenomaan paahtamisen yhteydessä. Asiantuntijat ovat kuitenkin esittäneet, että paahtamattomilla pavuilla voisi olla lukuisia vaikutuksia terveyteen, koska ne sisältävät klorogeenihappoa. Lisätietoa kahvin paahtamisesta täällä.

Klorogeenihapon uskotaan olevan paahtamattomien kahvipapujen pääasiallinen aktiivinen yhdiste, koska sillä on todettu olevan antioksidatiivisia vaikutuksia1. Sitä on paahtamattomissa kahvipavuissa enemmän kuin paahdetuissa kahvipavuissa1. Klorogeenihappo saattaa vaikuttaa glukoosi- ja rasva-aineenvaihduntaan. Se on myös yhdistetty pienempään riskiin sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, tyypin 2 diabetekseen ja metaboliseen oireyhtymään2,3,4.

Tutkimusten mukaan sekä paahtamattomien että paahdettujen kahvipapujen pääasialliset klorogeenihapot imeytyvät elimistöön hyvin ja hajoavat helposti ihmisen aineenvaihdunnassa5. Tähän vaikuttavat kuitenkin perintötekijät, eri ihmisillä klorogeenihapot hajoavat elimistössä eri tavalla6. Tarvitaan lisää tutkimuksia, jotta paahtamattomien kahvipapujen klorogeenihappojen mahdolliset vaikutukset ymmärrettäisiin paremmin. Tärkeää on myös tutkia paahtamattomista kahvipavuista valmistetun juoman eri käyttömääriä.

Lähteet

  1. Perrone D. et al. (2012). Influence of Coffee Roasting on the Incorporation of Phenolic Compounds into Melanoidins and Their Relationship with Antioxidant Activity of the Brew. J Agric Fd Chem, 60(17):4265-4275.
  2. Tajik N. et al. (2017) The potential effects of chlorogenic acid, the main phenolic components in coffee, on health: a comprehensive review of the literature. Eur J Nutr, 56(7):2215-2244
  3. Acar-Tek N. et al. (2018) Effect of Green Coffee Consumption on Resting Energy Expenditure, Blood Pressure, and Body Temperature in Healthy Women: A Pilot Study. J Am Coll Nutr, 37(8):691-700
  4. Sanlier N. et al. (2018) Consumption of green coffee and the risk of chronic diseases. Crit Rev Food Sci Nutr, Apr 6:1-13.
  5. Sarria B. et al. (2018) Regularly consuming a green/roasted coffee blend reduces the risk of metabolic syndrome. Eur J Nutr, 57(1):269-278
  6. Farah A. et al. (2008) Chlorogenic Acids from Green Coffee Extract are Highly Bioavailable in Humans. J Nutr, 138(12):2309-2315.