Kahvi ja ruoansulatuskanava

  • Tieteellisissä tutkimuksissa kahvinjuonnin ei ole havaittu olevan yhteydessä riskiin sairastua dyspepsiaan1-6, maha-ruokatorven refluksitautiin3,7-14, mahahaavaan15,16 tai gastriittiin17. Kun tutkimuksissa huomioidaan sekoittavat tekijät, kuten BMI ja tupakointi, viittaavat tulokset siihen, että kahvinjuonti ei myöskään pahenna sairastuneiden oireita1,3,9,12.

  • Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei lisää pohjukaissuolihaavan riskiä16,20 eikä vaikuta pohjukaissuolen nestetasapainoon39. Kahvinjuonti ei tutkimusten mukaan myöskään ole yhteydessä paksusuolen sairauksiin, kuten ripuliin23 tai ärtyvän suolen oireyhtymään1,24.

  • Ruoansulatuskanavaan liittyviä elimiä tutkittaessa on havaittu, että kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen sappirakon sairauksien riskiin29,30 sekä maksasairauksien pienempään ilmaantuvuuteen ja etenemisnopeuteen40.

  • Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC, International Agency for Research on Cancer) vuonna 2016 julkaiseman raportin mukaan käytettävissä oleva tutkimusnäyttö ei riitä osoittamaan kahvinjuonnin yhteyttä suun, nielun, kurkunpään, mahalaukun, ruokatorven tai paksu- ja peräsuolen syöpiin18. IARC:n tutkimuskatsauksen mukaan kahvinjuonti ei myöskään ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua haimasyöpään, mutta saattaa olla yhteydessä maksasyövän pienentyneeseen esiintyvyyteen18.

Tiedot on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja ravitsemusasiantuntijoille.


Sisältö päivitetty toukokuussa 2017.