Kahvi ja syöpä

  • Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC, International Agency for Research on Cancer) on luokitellut kahvin ryhmään 3 ”ei luokiteltavissa ihmisille karsinogeeniseksi”. Luokittelu perustuu IARC:n vuonna 2016 kaikista käytettävissä olevista kahvia ja syöpää käsittelevistä tutkimuksista laatimaan kirjallisuus-
    katsaukseen, jossa olivat mukana myös vuonna 1991 tehdyn edellisen arvioinnin julkaisut. Katsauksen mukaan kahvinjuonti ei ole selkeästi yhteydessä eri syöpiin. Sen sijaan kahvinjuonnin havaittiin olevan yhteydessä joidenkin syöpien pienentyneeseen esiintyvyyteen1.

  • IARC totesi arvioinnissaan, että tutkimusnäyttö erityisesti kahvinjuonnin yhteydestä virtsarakon, suun, nielun, keuhkojen, kurkunpään, munasarjojen, ruokatorven, munuaisten, paksu- ja peräsuolen tai lasten leukemiaan on riittämätöntä1. Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua haima-, rinta- tai eturauhassyöpään1. Terveysalalla tehtyjen tutkimusten mukaan kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen maksasyövän ja kohdun limakalvon syövän esiintyvyyteen1.

  • Tämänhetkisen tieteellisen tutkimusnäytön mukaan kohtuullinen kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua syöpään, mutta saattaa olla yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua tiettyihin syöpiin. EFSA:n (Euroopan elintarvike-turvallisuusviranomainen) kofeiinin turvallisuutta käsittelevän tutkimuskatsauksen perusteella kohtuulliseksi kahvinjuonniksi on määritelty 3-5 kupillista kahvia päivässä2.

Eurooppalaiseen syöväntorjuntaohjeistoon voit tutustua täällä.

Tiedot on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja ravitsemusasiantuntijoille.Sisätö päivitetty marraskuussa 2017.