Kahvi ja ruoansulatuskanava

  • Tieteellisissä tutkimuksissa kahvinjuonnin ei ole havaittu olevan yhteydessä riskiin sairastua dyspepsiaan, maha-ruokatorven refluksitautiin, mahahaavaan, gastriittiin tai mahasyöpään. Tutkimusnäyttö viittaa myös siihen, että kahvinjuonti ei lisää sairastuneiden oireita.

  • Tutkimukset osoittavat, että kahvinjuonti ei lisää pohjukaissuolihaavan riskiä eikä vaikuta ohutsuolen nestetasapainoon.

  • Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei ole yhteydessä paksusuolen sairauksiin, kuten ripuliin tai peräsuolisyöpään. Tutkimuksissa ei myöskään ole havaittu kahvinjuonnin yhteyttä suolistovaivoihin kuten divertikkelitulehdukseen, ulseratiiviseen koliittiin eli haavaiseen paksusuolentulehdukseen tai Crohnin tautiin.

  • Tutkimukset viittaavat siihen, että kahvinjuonti on yhteydessä pienempään riskiin sairastua sappirakon sairauksiin ja maksasyöpään. Kahvinjuonti voi myös auttaa estämään maksataudin etenemistä.

  • Käytettävissä oleva tutkimustieto viittaa siihen, että kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurempaan riskiin sairastua haimasyöpään ja siihen että, kahvinjuonnilla saattaa olla vähäinen suotuisa vaikutus peräsuolisyövän riskiin.

Tiedot on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja ravitsemusasiantuntijoille.


Sisältö päivitetty marraskuussa 2014.