Luustoterveys

Kahvin ainesosat ja luustoterveys

 

Kofeiini

Kahvin eri ainesosien vaikutuksia luustoterveyteen ei vielä tunneta. Kofeiinin saannin yhteys luun tiheyteen on kuitenkin havaittu joissakin tutkimuksissa.

Eläinmalleissa kofeiinin saanti saattaa aiheuttaa negatiivisen kalsiumtaseen, joka johtuu lisääntyneestä kalsiumin erityksestä. Luukudos uusiutuu ja pysyy tasapainossa luun muodostumisen ja hajoamisen vuorottelulla. Osteoporoosissa ja muissa luustosairauksissa luun hajoaminen on nopeutunut. Tutkimusten mukaan kofeiini saattaa estää A2A ja A2B reseptoreiden toimintaa, ja sen vaikutus luun tiheyteen saattaa liittyä muiden adenosiinireseptoreiden toiminnan estämiseen10.

Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että kofeiini saattaa heikentää kalsiumin imeytymisen tehokkuutta, lisätä kalsiumin erittymistä virtsaan sekä vähentää D-vitamiinireseptorin proteiiniekspressiota ja 1,25(OH)2-D3-vitamiinin stimuloidun alkalisen fosfataasin aktiivisuutta osteoblasteissa. Yhdessä nämä vaikutukset saattavat vähentään luun tiheyttä ja sitä kautta lisätä murtuma- ja osteoporoosiriskiä9.