Ruoansulatuskanava

Tieteellisissä tutkimuksissa kahvinjuonnin ei ole havaittu olevan yhteydessä riskiin sairastua dyspepsiaan1-6, maha-ruokatorven refluksitautiin3,7-14, mahahaavaan15,16 tai gastriittiin17. Kun tutkimuksissa huomioidaan sekoittavat tekijät, kuten BMI ja tupakointi, viittaavat tulokset siihen, että kahvinjuonti ei myöskään pahenna sairastuneiden oireita1,3,9,12.

Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei lisää pohjukaissuolihaavan riskiä16,20 eikä vaikuta pohjukaissuolen nestetasapainoon39. Kahvinjuonti ei tutkimusten mukaan myöskään ole yhteydessä paksusuolen sairauksiin, kuten ripuliin23 tai ärtyvän suolen oireyhtymään1,24. Ruoansulatuskanavaan liittyviä elimiä tutkittaessa on havaittu, että kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen sappirakon sairauksien riskiin29,30 sekä maksasairauksien pienempään ilmaantuvuuteen ja etenemisnopeuteen40.

Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC, International Agency for Research on Cancer) vuonna 2016 julkaiseman raportin mukaan käytettävissä oleva tutkimusnäyttö ei riitä osoittamaan kahvinjuonnin yhteyttä suun, nielun, kurkunpään, mahalaukun, ruokatorven tai paksu- ja peräsuolen syöpiin18. IARC:n tutkimuskatsauksen mukaan kahvinjuonti ei myöskään ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua haimasyöpään, mutta saattaa olla yhteydessä maksasyövän pienentyneeseen esiintyvyyteen18.