Sydänterveys

The good things in life:
Can coffee protect against the risk of CVD mortality?

Raportti kahvinjuonnin merkityksestä sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä perustuu ISIC:n (Institute for Scientific Information on Coffee) Europrevent 2015 -kongressissa isännöimän symposiumin esityksiin.

Englanninkielinen raportti löytyy täältä.

Yhteenveto

Tutkimusten mukaan kohtuullinen kahvinjuonti (3–5 kupillista päivässä) saattaa pienentää sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden riskiä. Kun kahvia juodaan noin 3 kupillista päivässä, on riskin havaittu pienenevän jopa 21 %. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu eroja eri väestöissä – Japanilaisilla 2 kupillista ja Iso-Britanniassa sekä Yhdysvalloissa 3 kupillista kahvia päivässä saattaa tuoda parhaimman suojan.

Kahvinjuonnin ja sydän- ja verisuonitautien välisen yhteyden selittävää vaikutusmekanismia ei vielä tunneta. Kiinnostuksen kohteina ovat kahvinjuonnin ja kofeiinin saannin yhteys alhaisempaan tulehdusvasteeseen sekä pienentyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen, johon myös liittyy suurentunut sydän- ja verisuonitautikuolleisuuden riski. Lisäksi kahvin antioksidanttien on arvioitu olevan yksi selittävistä tekijöistä.

Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan, jotta kahvinjuonnin yhteys alhaisempaan sydän- ja verisuonitautikuolleisuuteen voidaan varmistaa ja vaikutusmekanismi selvittää.