Kahvi ja syöpä

  • Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC, International Agency for Research on Cancer) on luokitellut kahvin ryhmään 3 ”ei luokiteltavissa ihmisille karsinogeeniseksi”. Luokittelu perustuu IARC:n vuonna 2016 kaikista käytettävissä olevista kahvia ja syöpää käsittelevistä tutkimuksista julkaisemaan kirjallisuuskatsaukseen, jossa olivat mukana myös vuonna 1991 tehdyn edellisen arvioinnin julkaisut. Katsauksen mukaan kahvinjuonti ei ole selkeästi yhteydessä eri syöpiin. Kahvinjuonnin havaittiin olevan yhteydessä joidenkin syöpien pienentyneeseen esiintyvyyteen5.

  • IARC totesi arvioinnissaan, että tutkimusnäyttö erityisesti kahvinjuonnin yhteydestä virtsarakon, suun, nielun, keuhkojen, kurkunpään, munasarjojen, ruokatorven, munuaisten, paksu- ja peräsuolen tai lasten leukemiaan on riittämätöntä5. Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua haima-, rinta- tai eturauhassyöpään1. Tutkimusten mukaan kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen maksasyövän ja kohdun limakalvon syövän esiintyvyyteen5.

  • Tämänhetkisen tieteellisen tutkimusnäytön mukaan kohtuullinen kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua syöpään ja saattaa olla yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua tiettyihin syöpiin. EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) kofeiinin turvallisuutta käsittelevän tutkimuskatsauksen perusteella kohtuulliseksi kahvinjuonniksi on määritelty 3-5 kupillista kahvia päivässä13.

Eurooppalaiseen syöväntorjuntaohjeistoon voit tutustua täällä.

Tiedot on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja ravitsemusasiantuntijoille.Sisätö päivitetty toukokuussa 2016.