Kahvin valmistustavan vaikutus

Ruotsalaisen tutkimuksen mukaan suodatin- tai pannukahvia juovilla voi olla erilainen riski sairastua syöpään. Tämä oli ensimmäinen tutkimus, jossa selvitettiin kahvin valmistustavan vaikutusta syöpäriskiin106.

  • Kahvin valmistustavalla ei havaittu olevan vaikutusta syöpäriskiin, kun tarkasteltiin kaikkia kehon osia yhdessä tai eturauhas- ja paksusuolen syöpää erikseen.

  • Vähintään 4 kupillista pannukahvia päivässä juovilla todettiin 48 % pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin niillä, jotka joivat pannukahvia korkeintaan kupillisen päivässä.

  • Kahvinjuonti kokonaisuudessaan ja suodatinkahvin juonti olivat premenopausaalisilla naisilla yhteydessä suurentuneeseen ja postmenopausaalisilla naisilla pienentyneeseen riskiin.

  • Pannukahvin juonti lisäsi haimasyövän riskiä sekä miehillä että naisilla ja hengitysteiden syöpien riskiä miehillä.



Tiedot on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja ravitsemusasiantuntijoille.