Tyypin 2 diabetes

Viimeisten vuosien aikana kertynyt tieteellinen näyttö tukee johdonmukaisesti käsitystä siitä, että säännöllinen ja kohtuullinen kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

Yhteys on dokumentoitu useissa eri väestöissä. Kaikissa tutkimuksissa annosvaste on samansuuntainen eli riski alenee kulutuksen kasvaessa: henkilöillä, jotka juovat kahvia 3-4 kupillista päivässä, tyypin 2 diabeteksen puhkeamisriski on alentunut noin 25 % verrattuna henkilöihin, jotka eivät juo kahvia lainkaan tai juovat sitä alle 2 kupillista päivässä.

Jokainen lisäkupillinen kahvia aina 6-8 kupilliseen päivässä (tavallista tai kofeiinitonta kahvia) pienentää tyypin 2 diabeteksen puhkeamisriskiä 5-10 %.

Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta voitaisiin selvittää kohtuullisen kahvinjuonnin ja tyypin 2 diabeteksen alentuneen puhkeamisriskin välisen yhteyden taustalla oleva mekanismi ja osoittaa yksittäisten tekijöiden, kuten kofeiinin ja klorogeenihappojen, vaikutus.

Siirry sivun alkuun

Tiedot on suunnattu terveydenhuollon ammattilaisille ja ravitsemusasiantuntijoille.










Tutustu raporttiin:
Can coffee help in type 2 diabetes risk reduction?


Tutustu raporttiin:
Auttaako kahvi pienentämään riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen?