Kahvi, kofeiini ja henkinen suorituskyky

Asiantuntijaraportti:
Coffee and sleep in everyday lives

Kahvinjuonti on monille ihmisille osa päivittäisiä rutiineja. Kahvia nautitaan sen ainutlaatuisen aromin ja maun vuoksi, mutta myös siitä saatavan kofeiinin valppautta ja tarkkaavaisuutta lisäävien vaikutusten vuoksi1. Tutkimusten mukaan valppaus, mieliala, sosiaaliset tekijät, koetut terveysvaikutukset ja tottumus ovat motiiveja kofeiinipitoisten juomien valinnalle2.

Asiantuntijaraportin on ISIC:n (Institute for Scientific Information on Coffee and Health) toimeksiannosta laatinutt Dr. Renata Riha, Centre for Clinical Brain Sciences, Sleep Research Unit, Department of Sleep Medicine, Royal Infirmary of Edinburgh, The University of Edinburgh.

Englanninkielinen raportti löytyy täältä.

     

             











Lähteet:

  1. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID 736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA Journal, 9(4):2054.
  2. Nieber K. (2017) The Impact of Coffee on Health. Planta Med, 83: 1256–1263.