Tyypin 2 diabetes

Good things in life:

Can coffee help in type 2 diabetes risk reduction?


ISIC:n (Institute for Scientific Information on Coffee) raportissa on koottuna tutkimustietoa kahvinjuonnin yhteydestä tyypin 2 diabetekseen.

Englanninkielinen raportti löytyy täältä.

Suomenkielinen raportti löytyy täältä.

 Yhteenveto

Tutkimusten mukaan kohtuullinen kahvinjuonti saattaa pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tämä on yhdistetty korkeampiin adiponektiinitasoihin, alhaisempiin tulehdusmarkkeritasoihin ja piilevien tulehdusten vähenemiseen. Lisäksi väestötutkimuksissa on havaittu, että kahvinjuonnilla on käänteinen yhteys riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen (mitä enemmän kahvia juodaan, sitä vähemmän esiintyy tyypin 2 diabetesta). Tutkimuksissa on myös osoitettu, että kahvinjuonti ei lisää diabeetikoiden syöpäriskiä tai aiheuta sydän- ja verisuonitauteja, kohonnutta verenpainetta tai aivohalvauksia.

Lopullisten ohtopäätösten tekemiseksi tarvitaan vielä lisätutkimuksia. Tämänhetkisen tutkimustiedon perusteella kohtuullinen kahvinjuonti on turvallista sekä diabeetikoille että terveelle väestölle ja saattaa jopa olla hyödyllistä tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.