Syöpä

Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC, International Agency for Research on Cancer) on luokitellut kahvin ryhmään 3 ”ei luokiteltavissa ihmisille karsinogeeniseksi”. Luokittelu perustuu IARC:n vuonna 2016 kaikista käytettävissä olevista kahvia ja syöpää käsittelevistä tutkimuksista laatimaan kirjallisuuskatsaukseen, jossa olivat mukana myös vuonna 1991 tehdyn edellisen arvioinnin julkaisut. Katsauksen mukaan kahvinjuonti ei ole selkeästi yhteydessä eri syöpiin. Sen sijaan kahvinjuonnin havaittiin olevan yhteydessä joidenkin syöpien pienentyneeseen esiintyvyyteen1.

IARC totesi arvioinnissaan, että tutkimusnäyttö erityisesti kahvinjuonnin yhteydestä virtsarakon, suun, nielun, keuhkojen, kurkunpään, munasarjojen, ruokatorven, munuaisten, paksu- ja peräsuolen tai lasten leukemiaan on riittämätöntä1. Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua haima-, rinta- tai eturauhassyöpään1. Terveysalalla tehtyjen tutkimusten mukaan kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen maksasyövän ja kohdun limakalvon syövän esiintyvyyteen1.

Tämänhetkisen tieteellisen tutkimusnäytön mukaan kohtuullinen kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua syöpään, mutta saattaa olla yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua tiettyihin syöpiin. EFSA:n (Euroopan elintarvike-turvallisuusviranomainen) kofeiinin turvallisuutta käsittelevän tutkimuskatsauksen perusteella kohtuulliseksi kahvinjuonniksi on määritelty 3-5 kupillista kahvia päivässä2.

Eurooppalaiseen syöväntorjuntaohjeistoon voit tutustua täällä.