Syöpä

Kahvin valmistustavan vaikutus

Ruotsalaisen tutkimuksen (64 603 osallistujaa; 3 034 syöpätapausta) mukaan suodatin- tai pannukahvia juovilla voi olla erilainen riski sairastua syöpään. Tämä oli ensimmäinen tutkimus, jossa selvitettiin kahvin valmistustavan vaikutusta syöpäriskiin110.

  • Kahvin valmistustavalla ei havaittu olevan vaikutusta syöpäriskiin, kun tarkasteltiin kaikkia kehon osia yhdessä tai eturauhas- ja paksusuolen syöpää erikseen.

  • Vähintään 4 kupillista pannukahvia päivässä juovilla todettiin 48 % pienempi riski sairastua rintasyöpään kuin niillä, jotka joivat pannukahvia korkeintaan kupillisen päivässä.

  • Kahvinjuonti kokonaisuudessaan ja suodatinkahvin juonti olivat premenopausaalisilla naisilla yhteydessä suurentuneeseen ja postmenopausaalisilla naisilla pienentyneeseen riskiin.

  • Pannukahvin juonti lisäsi haimasyövän riskiä sekä miehillä että naisilla ja hengitysteiden syöpien riskiä miehillä.

  • IARC:n mukaan ”tutkimuksissa ei ole johdonmukaisesti osoitettu, että erityyppisillä tai eri tavoin valmistetuilla kahveilla olisi merkittävästi erilainen vaikutus syöpäriskiin”1.

Kuumien juomien lämpötilan vaikutus

  • Vuonna 2016 IARC luokitteli erittäin kuumat juomat (yli 65-asteiset) ryhmään 2A ”todennäköisesti ihmisille ruokatorven syöpää aiheuttava”1. 65 0C on merkittävästi kuumempi kuin lämpötila, jota useimmat ihmiset pitivät kahville miellyttävänä, ilman että suu tai kieli palavat111,112. Kahvi juodaan yleensä alle 60-asteisena.  IARC:n arvioinnin mukaan kahvin ja ruokatorven syövän välisestä yhteydestä ollut riittävää näyttöä.