Jääkahvi

Jääkahvi

Elokuu 2019

Joidenkin uutisten mukaan kuuman ja kylmän kahvin terveysvaikutukset ovat erilaiset - onko näin?
Jääkahvi on erityisesti kesällä suosittu vaihtoehto kuumille juomille. Kahvinjuonti on yhdistetty valppauden lisääntymiseen, mutta tutkimustietoa kuuman ja kylmän kahvin vaikutusten mahdollisista eroista ei ole käytettävissä.
Tavanomaisesti jääkahvin valmistukseen käytetään kahvia, jäätä, maitoa tai kasvipohjaista juomaa ja joskus myös sokeria. Useimmiten kylmissä kahvijuomissa on enemmän maitoa kuin kuumissa juomissa.

Kahvijuoman mahdollisiin terveysvaikutuksiin vaikuttaa merkittävästi se, mitä juomaan lisätään. Maidon lisäksi monet jääkahvin ystävät suosivat nykyisin kasvipohjaisia vaihtoehtoja, kuten kaura-, soija, manteli-, riisi- tai kookosjuomaa. Maidon ja eri kasvipohjaisten juomien ravintosisällöissä on eroja. Maidosta ja täydennetyistä kasvipohjaisista juomista saadaan esimerkiksi kalsiumia1, jota tarvitaan luuston kehittymiseen ja ylläpitoon2. Juomaan käytetyn maidon tai kasvijuoman rasvapitoisuus tai sokerin lisääminen vaikuttavat merkittävästi juoman energiamäärään.

Vaikka tutkimustietoa juoman lämpötilan vaikutuksista ei ole käytettävissä, on selvää, että juoman valmistuksessa käytetyillä aineksilla on suuri merkitys ravintosisältöön.

Lisätietoa kahvin koostumuksesta täällä.

Lähteet

  1. Food Standards Agency, Public Health England (2014), McCance and Widdowson’s The Composition of Foods, 7th edn., Cambridge, Royal Society of Chemistry.
  2. National Osteoporosis Foundation ‘Calcium and Vitamin D’. Available at: https://www.nof.org/patients/treatment/calciumvitamin-d/