Ruoansulatuskanava

Ruoansulatuskanavaan kuuluvat suu, vatsa, ohutsuoli ja paksusuoli. Ruoansulatuksen kannalta välttämättömiä elimiä ovat myös haima, sappirakko ja maksa1.

Tieteellisissä tutkimuksissa kahvinjuonnin ei ole havaittu olevan yhteydessä riskiin sairastua dyspepsiaan2-6, maha-ruokatorven refluksitautiin7-16, mahahaavaan17,18 tai gastriittiin18. Kun tutkimuksissa huomioidaan sekoittavat tekijät, kuten BMI ja tupakointi, viittaavat tulokset siihen, että kahvinjuonti ei myöskään pahenna sairastuneiden oireita2,8,10,13.

Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei lisää pohjukaissuolihaavan riskiä19,20 eikä vaikuta pohjukaissuolen nestetasapainoon21,22. Kahvinjuonti ei tutkimusten mukaan myöskään ole yhteydessä paksusuolen sairauksiin, kuten ripuliin21-23 tai ärtyvän suolen oireyhtymään3,24,25. Ruoansulatuskanavaan liittyviä elimiä tutkittaessa on havaittu, että kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen sappirakon sairauksien riskiin26-29 sekä maksasairauksien pienempään ilmaantuvuuteen ja etenemisnopeuteen30.

Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC, International Agency for Research on Cancer) vuonna 2016 julkaiseman raportin mukaan käytettävissä oleva tutkimusnäyttö ei riitä osoittamaan kahvinjuonnin yhteyttä suun, nielun, kurkunpään, mahalaukun, ruokatorven tai paksu- ja peräsuolen syöpiin31. IARC:n tutkimuskatsauksen mukaan kahvinjuonti ei myöskään ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua haimasyöpään31. Sen sijaan IARC luokitteli erittäin kuumina, yli 65-asteisina, juotavat juomat ”todennäköisesti ihmisille ruokatorven syöpää aiheuttaviksi”31. Kahvi juodaan yleensä alle 60-asteisena.