Kahvi ja syöpä

Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos (IARC, International Agency for Research on Cancer) laati vuonna 2016 kirjallisuuskatsauksen kaikista käytettävissä olevista kahvia ja syöpää käsittelevistä tutkimuksista, jotka oli julkaistu edellisen, vuonna 1991, tehdyn katsauksen jälkeen. Katsauksen mukaan kahvinjuonti ei ole yhteydessä eri syöpien suurentuneeseen esiintyvyyteen, mutta tutkimusten perusteella sen havaittiin olevan yhteydessä joidenkin syöpien pienentyneeseen esiintyvyyteen1. Tämän perusteella IARC luokitteli kahvin ryhmään 3 eli ”ei luokiteltavissa ihmisille karsinogeeniseksi”.

IARC totesi arvioinnissaan, että tutkimusnäyttö erityisesti kahvinjuonnin yhteydestä virtsarakon, suun, nielun, keuhkojen, kurkunpään, munasarjojen, ruokatorven, munuaisten, paksu- ja peräsuolen tai lasten leukemiaan on riittämätöntä1. Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua haima-, rinta- tai eturauhassyöpään1. Lisäksi kahvinjuonti on tutkimustulosten mukaan yhteydessä pienentyneeseen maksasyövän ja kohdun limakalvon syövän esiintyvyyteen1.

Tämänhetkisen tieteellisen tutkimusnäytön mukaan kohtuullinen kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua syöpään, mutta saattaa olla yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua tiettyihin syöpiin. EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) kofeiinin turvallisuutta käsittelevän tutkimuskatsauksen perusteella kohtuulliseksi kahvinjuonniksi on määritelty 3–5 kupillista kahvia päivässä2.

 

Täällä voit tutustua Eurooppalaiseen syöväntorjuntaohjeistoon.