Kahvi ja syöpä

Kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC (International Agency for Research on Cancer) julkaisi vuonna 2016 kahvia ja syöpää käsittelevistä tieteellisistä tutkimuksista kirjallisuuskatsauksen, jonka mukaan kahvinjuonti ei ole yhteydessä eri syöpiin1.

IARC:n katsauksessa huomioitiin kattavasti kahviin ja syöpään liittyviä tieteellisiä tutkimuksia. Tarkastelun tuloksena IARC alensi kahvin luokituksen ryhmästä 2B ryhmään 3, johon kuuluvat aineet "eivät ole luokiteltavissa syöpää aiheuttaviksi ihmisille"1.

IARC totesi arvioinnissaan, että tutkimusnäyttö erityisesti kahvinjuonnin yhteydestä virtsarakon, suun, nielun, keuhkojen, kurkunpään, munasarjojen, vatsan, ruokatorven, munuaisten ja paksu- ja peräsuolen syöpiin tai lasten leukemiaan on riittämätöntä1. Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei ole myöskään yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua haima-, rinta- tai eturauhassyöpään1. Lisäksi kahvinjuonti on tutkimustulosten mukaan yhteydessä pienentyneeseen maksasyövän ja kohdun limakalvon syövän esiintyvyyteen1.

Tämänhetkisen tieteellisen tutkimusnäytön mukaan kohtuullinen kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurentuneeseen syöpäriskiin, mutta saattaa olla yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua tiettyihin syöpiin. EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) kofeiinin turvallisuutta käsittelevän tutkimuskatsauksen perusteella kohtuulliseksi kahvinjuonniksi on määritelty 3–5 kupillista kahvia päivässä2.

EFSA:n vuonna 2015 julkaistussa kofeiinin turvallisuuskatsauksessa todettiin:
“400 mg/päivä kaikista lähteistä saatua kofeiinia (noin 5,7 mg/kg päivässä 70 kg painavalla aikuisella) nautittuna pitkin päivää on turvallista terveille aikuisille. Akuuttiin toksisuuteen, luuston tilaan, sydän- ja verisuoniterveyteen, syöpäriskiin tai miesten hedelmällisyyteen liittyviä haitallisia vaikutuksia ei ole nostettu esiin aikaisemmissa arvioinneissa tavanomaiseen kofeiinin saantiin liittyen. Johtopäätösten muuttamiseksi ole julkaistu uusia tutkimustietoja”.2

Myös tämän jälkeen on julkaistu kattavia kirjallisuuskatsauksia kahvinjuonnin yhteydestä eri syöpien sairastumisriskiin3-10. Vuonna 2017 julkaistun meta-analyysin mukaan kahvinjuonti ei ollut yhteydessä yleiseen syöpäriskiin7. Samaan tulokseen päädyttiin vuonna 2019 julkaistussa UK Biobankin aineistoon (> 300 000 osallistujaa) perustuneessa tutkimuksessa9.

Tutkimuksissa on todettu, että kahvinjuonti on käänteisesti yhteydessä tiettyihin syöpätyyppeihin.

  • Vuonna 2016 julkaistun havaintotutkimuksista tehdyn meta-analyysin mukaan kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen suun, nielun, maksan, eturauhasen sekä kohdun limakalvon syövän ja melanooman riskiin, mutta suurentuneeseen keuhkosyövän riskiin8.
  • Vuonna 2020 julkaistun 28 meta-analyysista tehdyn katsauksen perusteella kahvinjuonnilla on käänteinen yhteys maksasyövän ja kohdun limakalvon syövän riskiin10.

 

Taustaa syöpien yleisyydestä

Maailman terveysjärjestön (WHO) vuoden 2020 tietojen mukaan syöpä aiheuttaa vuosittain 20 % kuolemantapauksista Euroopassa.

Euroopassa on vain kahdeksasosa maailman väestöstä, mutta neljäsosa maailman syöpätapauksista ja noin 4.4 miljoonaa uutta potilasta vuosittain11,12.

Yleisimmät syöpäsairaudet Euroopassa vuonna 2020 olivat rinta-, paksu- ja peräsuoli-, keuhko- ja eturauhasyöpä, joiden osuus kaikista syöpätapauksista oli noin 45 %11,12.

Tutustu Eurooppalaiseen syöväntorjuntaohjeistoon.