Sydänterveys

Kahvi on yksi tutkituimmista ruoka-aineista. Tutkimustulosten mukaan kohtuullinen kahvinjuonti (3–5 kupillista päivässä) voi pienentää sydän- ja verisuonisairauksien ilmaantuvuutta ja kuolleisuusriskiä1-4. Useissa tutkimuksissa on todettu, että kahvinjuonnilla on mahdollisesti useilta sydän- ja verisuonisairauksilta, kuten sepelvaltimotaudilta, eteisvärinältä, kohonneelta kolesterolilta ja verenpaineelta sekä aivohalvaukselta 'suojaavia vaikutuksia´.

Euroopan kardiologiyhdistys (European Society of Cardiology, ESC) sisällytti kahvin ensimmäistä kertaa vuonna 2021 uudistettuun ohjeistukseen sydän- ja verisuonitautien ehkäisystä käytännön lääkärin työssä.
ESC:n ohjeen mukaan “kohtuullinen kahvinjuonti (3–4 kupillista päivässä) saattaa olla kohtalaisen hyödyllistä, eikä todennäköisesti ole haitallista”5.

Kolesterolitasojen suhteen tärkein huomioitava tekijä on kahvin valmistustapa. Suodatinkahvilla tehdyissä tutkimuksissa kahvinjuonnin ei ole todettu vaikuttavan seerumin kolesterolitasoihin. Suodattamattoman kahvin nauttiminen voi sen sijaan nostaa seerumin kolesterolitasoja6,7. Vaikutukset kolesterolitasoihin ovat tilapäisiä ja menevät ohi, kun em. kahvin käyttö lopetetaan 6.

Kahvinjuonnin ja pienentyneen aivohalvausriskin välisten yhteyksien taustalla olevat mekanismit sekä mahdolliset yhteydet sepelvaltimotaudin riskitekijöihin vaativat lisätutkimuksia. Todennäköisesti vaikutusten taustalla ei ole yksinomaan kofeiini1-4,6-8.Asiantuntijahaastattelu

Kahvia ja sydänterveyttä käsittelevässä haastattelussa apulaisprofessori, tohtori Esther Lopez-Garcia (Universidad Autonoma de Madrid) kertoo tutkimuksista, joissa hän on selvittänyt kahvinjuonnin yhteyksiä sydänterveyteen. Tutkimustulosten mukaan kohtuullinen kahvinjuonti eli 3-4 kupillista kahvia päivässä ei lisää sydän- ja verisuonitautitapahtumia potilailla, joilla on sydän- ja verisuonisairaus, diabetes tai kohonnut verenpaine. Terveillä koehenkilöillä tehdyissä tutkimuksissa Lopez-Garcia havaitsi, että kahvinjuojilla saattaa olla pienempi risksi sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin. Tulosten mukaan yli 2 kupillista kahvia päivässä saattaa pienentää aivoinfarktin riskiä 20 %:lla.

Englanninkielisen asiantuntijahaastattelun voi katsoa täällä.

Tutustu asiantuntijaraporttiin:
Coffee and cardiovascular disease

Siirry sivun alkuun