Kahvi ja kehon lämpötila

Kahvi ja kehon lämpötila

Kesäkuu 2019

Voiko kupillinen kahvia lämmittää tai auttaa viilentymään? Uutisjuttujen mukaan kahvi tekee kumpaakin, mutta mitä tutkimustieto kertoo kahvin vaikutuksista kehon lämpötilaan?

Kahvin vaikutus kehon lämpötilaan nousee aika ajoin otsikoihin, varsinkin lämpimien kuukausien aikana, mutta tieteellisiä tutkimuksia aiheesta on julkaistu vain vähän. Eräässä tutkimuksessa selvitettiin, miten kahvi vaikuttaa vuorotyötä tekevien terveiden henkilöiden kehon lämpötilaan ja valppauteen.

Vuorotyötä tekevät valitsevat juomakseen usein kahvia, koska se voi auttaa edistämään valppautta varsinkin yövuoron aikana. Vuorotyöntekijöillä tehdyn tutkimuksen mukaan alhainen kehon ydinlämpö on yhteydessä hyvään uneen1. Ennen nukkumaanmenoa nautittu kofeiini oli yhteydessä kohonneeseen kehon ydinlämpöön1. Tutkijoiden mukaan ihon lämpötilan ja kehon ydinlämmön välisen eron laajeneminen saattaa osaltaan liittyä kofeiinin valppautta lisäävään vaikutukseen.

Jotta asiaa pystytään ymmärtämään paremmin, tarvitaan lisää tutkimuksia kahvin vaikutuksista kehon lämpötilaan sekä siitä, miten tämä puolestaan vaikuttaa valppauteen.

Lisätietoa kahvista ja henkisestä suorituskyvystä löydät täältä.

Lähteet

  1. McHill A.W. et al (2014) Effects of caffeine on skin and core temperatures, alertness, and recovery sleep during circadian misalignment. J Biol Rhythms, 29(2):131-43.