"Sienikahvi"

“Sienikahvi” on kahvijauheen ja jauhettujen sienten sekoitus

Maaliskuu 2019

Juoman ystävät sanovat, että se voi lisätä valppautta ja edistää puolustuskykyä sekä sydämen ja verisuoniston toimintaa. Mutta, mitä tieteelliset tutkimukset kertovat tästä trendistä?

“Sienikahvi” on kahvijuoman ja sieniuutteen sekoitus, jonka on sanottu “puolittavan kofeiinimäärän ja kaksinkertaistavan kahvin vaikutukset”. Sienistä saadaan monia ravintoaineita, kuten kaliumia ja seleeniä.

Kahvissa on lukuisia yhdisteitä, joista parhaiten tunnetaan kofeiini. Se on lievä keskushermoston stimulantti, joka on yhdistetty valppauden lisääntymiseen1. EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) mukaan 75 mg:n annos kofeiinia, joka vastaa tavallisesta kahvikupillisesta saatavaa kofeiinimäärää, lisää sekä tarkkaavaisuutta (keskittymiskykyä) että valppautta1. Siksi asiantuntijoiden mukaan on todennäköistä, että vireystasoa edistää kahvista saatava kofeiini, ei sieniuute.

Lisää tutkimustietoa kahvista ja henkisestä suorituskyvystä on täällä.

Sienten mahdollisista terveyshyödyistä, kuten vaikutuksista elimistön puolustuskykyyn tai sydän- ja verisuonijärjestelmän toiminaan, tarvitaan lisää tutkimuksia. Tällä hetkellä ei ole hyväksyttyjä terveysväitteitä, jotka liittyisivät sieniin tai kahviin lisättyyn sieniuutteeseen.

Lähteet

  1. Feeney M.J. et al (2014) Mushroom nutraceuticals for improved nutrition and better human health: A review. Nutr Today, 49(6): 301–307.

Sisältö päivitetty maaliskuussa 2019.

"Sienikahvi"