Sulje

Kahvi ja elinajanodote

Mahdolliset mekanismit

Kahvinjuonnin ja pienentyneen kokonaiskuolleisuuden välisen yhteyden selittäviä tarkkoja mekanismeja ei tällä hetkellä tunneta, mutta niitä pyritään selvittämään parhaillaan käynnissä olevissa tutkimuksissa.

Tästä yhteydestä on kuitenkin olemassa useita hypoteeseja, joissa on pohdittu tiettyjen kahvin ainesosien, kuten kofeiinin, klorogeenihapon, melanoidiinien, kafestolin, kahveolin ja trigonelliinin sekä joidenkin kahvin sisältämien fytokemikaalien merkitystä1,5,21,22.

Joidenkin tutkimusten mukaan kohonnut seerumin antioksidanttientsyymien taso ja lipidiperoksidaation sekä oksidatiivisten DNA-vaurioiden vähentyminen voivat olla merkittäviä tekijöitä, kuten kahvia juovilla henkilöillä on havaittu. Kahvinjuonti saattaa olla yhteydessä myös proinflammatoristen biomarkkereiden tasoihin sekä anti-inflammatoristen biomarkkereiden, kuten adiponektiinin, kohonneisiin tasoihin. Tämä voi hidastaa joidenkin merkittävien kroonisten sairauksien kehittymistä ja siten vähentää kuolleisuuden riskiä5.