Sulje

Kahvi ja elinajanodote

Kahvi, kofeiini ja elinajanodote

Tutkimuksissa on tarkasteltu kahvinjuonnin ja kofeiinin saannin yhteyksiä kokonaiskuolleisuuteen. Tulosten mukaan kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen kuolleisuusriskiin ja siten pidempään elinajanodotteeseen.

  • Vuonna 2017 julkaistun meta-analyysin mukaan kuolleisuusriski oli pienin, kun kahvia juotiin 3–4 kupillista päivässä10.
     
  • Kaksi vuonna 2019 julkaistua meta-analyysia viittasivat siihen, että 2–4 kupillista kahvia/päivä oli yhteydessä pienentyneeseen kokonaiskuolleisuuteen sekä tiettyihin kuolinsyihin liittyvään kuolleisuuteen verrattuna verrattuna siihen, että kahvia ei juotu lainkaan4,5.
     
  • Toisen meta-analyysin mukaan kokonaiskuolleisuuden riski oli 13 % pienempi niillä, jotka joivat 3 kupillista kahvia päivässä, verrattuna niihin, jotka eivät juoneet kahvia tai joivat sitä vain harvoin⁴. Tämä käänteinen yhteys säilyi iästä, ylipainosta, alkoholin käytöstä, tupakoinnista tai kahvin kofeiinipitoisuudesta riippumatta5.
     
  • Vuonna 2024 julkaistiin kirjallisuuskatsaus säännöllisen ja kohtuullisen kahvinjuonnin yhteydestä ikääntymisen myötä hidastuviin biologisiin mekanismeihin. Tulosten mukaan kahvinjuonti oli yhteydessä keskimäärin 1,8 vuotta pidempään terveeseen elinaikaan eli ihmiset elävät paitsi pidempään myös terveempinä. Kirjallisuuskatsaus korostaa säännöllisen, kohtuullisen kahvinjuonnin merkitystä ikääntymisen myöstä hidastuvien biologisten mekanismien hillitsemisessä11.