Sulje

Kahvi ja elinajanodote

Kahvi, kofeiini ja elinajanodote

Tutkimuksissa on tarkasteltu kahvinjuonnin ja kofeiinin saannin yhteyksiä kokonaiskuolleisuuteen. Tulosten mukaan kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen kuolleisuusriskiin ja siten pidempään elinajanodotteeseen.

  • Vuonna 2017 julkaistun meta-analyysin mukaan kuolleisuusriski oli pienin, kun kahvia juotiin 3–4 kupillista päivässä10.

 

  • Kaksi vuonna 2019 julkaistua meta-analyysia viittasivat siihen, että 2–4 kupillista kahvia/päivä oli yhteydessä pienentyneeseen kokonaiskuolleisuuteen sekä tiettyihin kuolinsyihin liittyvään kuolleisuuteen verrattuna verrattuna siihen, että kahvia ei juotu lainkaan4,5.
     
  • Toisen meta-analyysin mukaan kokonaiskuolleisuuden riski oli 13 % pienempi niillä, jotka joivat 3 kupillista kahvia päivässä, verrattuna niihin, jotka eivät juoneet kahvia tai joivat sitä vain harvoin⁴. Tämä käänteinen yhteys säilyi iästä, ylipainosta, alkoholin käytöstä, tupakoinnista tai kahvin kofeiinipitoisuudesta riippumatta5.
     
  • Vuonna 2024 julkaistiin kirjallisuuskatsaus säännöllisen ja kohtuullisen kahvinjuonnin yhteydestä ikääntymisen myötä hidastuviin biologisiin mekanismeihin. Tulosten mukaan kahvinjuonti oli yhteydessä keskimäärin 1,8 vuotta pidempään terveeseen elinaikaan11.