Sulje

Kahvi ja ruoansulatuskanava


Kahvin vaikutukset ruoansulatuskanavan sairauksiin


Ruoansulatuskanavaan kuuluvat suu, vatsa, ohutsuoli ja paksusuoli. Ruoansulatuksen kannalta välttämättömiä elimiä ovat myös haima, sappirakko ja maksa1. Tieteellisissä tutkimuksissa kahvinjuonnin ei ole havaittu olevan yhteydessä riskiin sairastua dyspepsiaan2-6, maha-ruokatorven refluksitautiin7-16, mahahaavaan17,18 tai gastriittiin18. Kun tutkimuksissa huomioidaan sekoittavat tekijät, kuten BMI ja tupakointi, viittaavat tulokset siihen, että kahvinjuonti ei myöskään pahenna sairastuneiden oireita2,8,10,13.
 

  • Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei lisää pohjukaissuolihaavan riskiä19,20 eikä vaikuta pohjukaissuolen nestetasapainoon21,22.

  • Kahvinjuonti ei tutkimusten mukaan myöskään ole yhteydessä paksusuolen sairauksiin, kuten ripuliin21-23 tai ärtyvän suolen oireyhtymään3,24,25.

  • Ruoansulatuskanavaan liittyviä elimiä tutkittaessa on havaittu, että kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen sappirakon sairauksien riskiin26-29 sekä maksasairauksien pienempään ilmaantuvuuteen ja etenemisnopeuteen30.

  • Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC, International Agency for Research on Cancer) tutkimusraportin mukaan tutkimusnäyttö ei osoita kahvinjuonnin olevan yhteydessä suun, nielun, kurkunpään, mahalaukun, ruokatorven tai paksu- ja peräsuolen syöpiin31.

  • Kahvinjuonnin ei ole todettu olevan yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua haimasyöpään31.

  • IARC on kuitenkin luokitellut erittäin kuumina, yli 65-asteisina, juotavat juomat ”todennäköisesti ihmisille ruokatorven syöpää aiheuttaviksi”31. Kahvi juodaan tyypillisesti alle 60-asteisena.