Sulje

Kahvi ja neurodegeneratiiviset sairaudet


Kahvi voi tukea kognitiivista suorituskykyä


Kognitiiviset toiminnot säilyvät suhteellisen vakaina noin 60-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen niillä on taipumus hidastua, erityisesti 60–80 vuoden iässä. Tutkimusten mukaan säännöllinen ja kohtuullinen kahvinjuonti tai kofeiinin saanti saattavat tukea erityisesti naisten ja yli 80-vuotiaiden kognitiivista suorituskykyä.
 

  • Kirjallisuuskatsauksen mukaan kahvi on yhteydessä pienentyneeseen dementian, aivohalvauksen ja Alzheimerin taudin riskiin ja saattaa hidastaa myös Parkinsonin taudin etenemistä2.

  • Annos-vastetutkimuksista tehdyn meta-analyysin mukaan vähäinen kahvinjuonti (alle 2,8 kupillista/päivä) on yhteydessä pienentyneeseen kognitiivisen heikentymisen riskiin3.

  • Kirjallisuuskatsauksen mukaan kofeiini voi suojata hermostoa dementiaa ja mahdollisesti Alzheimerin tautia vastaan, mutta tästä yhteydestä tarvitaan lisää tutkimustietoa4.

  • Kliinisten tutkimusten mukaan kofeiini toimii kognitiivisena normalisoijana, mutta ei kognitiivisena tehostajana4.

  • Sukupuoli voi olla sekoittava tekijä kofeiinin hermostoa suojaavien vaikutusten yhteydessä4. Tutkimusten mukaan kahvinjuonti saattaa suojata erityisesti naisia aivohalvauksen riskiltä5,6.


EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) kofeiinin turvallisuutta käsittelevässä tutkimus-
katsauksessa kohtuulliseksi kahvinjuonniksi on määritelty 3-5 kupillista kahvia/päivä1.

Tutustu englanninkieliseen asiantuntijaraporttiin:
Cognitive Decline, Alzheimer´s and Parkinson´s Diseases – does dietary pattern play a role?