Ruoansulatuskanava

Expert Report: Coffee and its effect on digestion

Kahvinjuonnin vaikutuksista ruoansulatuskanavan eri osiin on julkaistu lukuisia tutkimuksia. Osassa tutkimuksia kahvinjuonnilla on havaittu olevan myönteisiä vaikutuksia ja osassa positiivisia vaikutuksia on raportoitu olevan vähemmän.

Tämä raportti tarjoaa yleiskatsauksen ja tuo esiin useita mielenkiintoisia havaintoja tällä hetkellä (toukokuu 2020) käytettävissä olevasta tutkimustiedosta.

Tutustu asiantuntijaraporttiin.

Tutkimustiedon mukaan kahvinjuonti aktivoi mahan, sapen ja haiman eritystä, jotka liittyvät keskeisesti ruoansulatukseen1-6. Ruoansulatuskanavan oireet kuten närästys, maha-ruokatorven refluksitauti sekä mahahaava ja pohjukaissuolihaava saattavat aiheuttaa joillekin kipua ja epämiellyttäviä tuntemuksia. Kahvinjuonti ei tutkimusten mukaan ole merkittävä närästyksen tai maha-ruokatorven refluksitaudin oireiden aiheuttaja7-14. Kahvinjuonti ei myöskään ole tutkimusten mukaan yhteydessä mahahaavan tai pohjukaissuolihaavan kehittymiseen12. Kahvinjuonti saattaa lisätä paksusuolen liikkuvuutta, mikä saattaa auttaa vähentämään ummetuksen riskiä7, 15-18. Lisäksi tutkimuksissa on saatu kiinnostavia tuloksia, joiden mukaan kahvi saattaa vaikuttaa myönteisesti suoliston mikrobistoon19-21.

Vaikka tutkimuksia on julkaistu paljon, on tutkimustieto monilta osin edelleen rajallista. Siksi kahvinjuonnin yhteydestä ruoansulatuskanavan toimintaan tarvitaan jatkossakin lisää tutkimustietoa.

Lähteiden numerointi viittaa raportin lähdeluetteloon.