Ruoansulatuskanava

Kahvi ja ohutsuolen vaivat

Pohjukaissuolihaava

Pohjukaissuoli on mahalaukun jälkeen suoliston ensimmäinen osa. Siksi sinne päätyy säännöllisesti mahahappoa mahalaukun sisällön kulkeutuessa pohjukaissuoleen, jossa ruoansulatus jatkuu. Pohjukaissuolen seinämän pinnalla on mahahapolta suojaavaa limaa. Tulehdukset tai tiettyjen lääkkeiden, kuten kipulääkkeiden tai tulehdusta estävien lääkkeiden, käyttö voivat häiritä suojaavan liman muodostumista. Käytettävissä olevan tutkimustiedon mukaan kahvinjuonnilla ei ole yhteyttä pohjukaissuolen haavojen kehittymiseen11,18-20.

  • Laajassa prospektiivisessa kohorttitutkimuksessa, johon osallistui 47 806 amerikkalaista miestä, selvitettiin kofeiinin, alkoholin ja tupakoinnin yhteyttä riskiin sairastua pohjukaissuolihaavaan19. Yksikään näistä tekijöistä ei ollut yhteydessä riskin merkittävään lisääntymiseen.

  • Myöskään Japanissa tehdyssä, 8 013 tervettä henkilöä käsittäneessä poikkileikkaustutkimuksessa kahvinjuonnin ei havaittu olevan yhteydessä pohjukaissuolihaavaan18.

Tämän jälkeen eräässä tutkimuksessa todettiin, ettei sairastuneiden ja verrokkien päivittäisissä kahvinjuontitavoissa tai kahvinjuonnin jälkeen esiintyvissä vaivoissa ollut eroja20.