Kahvin koostumus

Kofeiini, antioksidantit, diterpeenit

Kahvi sisältää luonnostaan monia eri yhdisteitä kuten kofeiinia, antioksidantteja ja diterpeenejä. Ne vaikuttavat kahvin ainutlaatuiseen makuun sekä paljon tutkittuihin kahvin terveysvaikutuksiin.

Kofeiini

Kofeiini on kahvin merkittävin farmakologisesti aktiivinen yhdiste2,3, jolla on lievä keskushermostoa stimuloiva vaikutus. Kofeiinia on noin 60 kasvi-lajissa, joista parhaiten tunnetaan kaakaopavut, kolapähkinät, teelehdet ja kahvipavut3. Kofeiinia myös lisätään moniin yleisesti käytettyihin virvoitusjuomiin ja käytetään useissa farmakologisissa valmisteissa, myös ilman reseptiä myytävissä lääkkeissä. Kupillisessa kahvia on yleensä noin 75 -100 mg kofeiinia.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) kofeiinin turvallisuutta käsittelevän tieteellisen lausunnon mukaan päivittäin jatkuva 400 mg:n kofeiinin saanti on turvallista aikuisille, jotka eivät ole raskaana4. Raskaana oleville ja imettäville turvallinen kofeiinin saanti on 200 mg/päivä4.

Lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu kofeiinin hyödylliset terveysvaikutukset, kuten parantunut tarkkaavaisuus5, valppaus5 ja fyysinen suorituskyky6. Joillekin ihmisille kofeiinilla saattaa kuitenkin olla haitallisia vaikutuksia, kuten unen häiriintyminen7.

Lisätietoa kofeiinista ja henkisestä suorituskyvystä täällä sekä kofeiinista, urheilusta ja suorituskyvystä täällä.

 

Antioksidantit

Kahvi sisältää luonnostaan monia yhdisteitä, joilla on antioksidatiivisia vaikutuksia. Näitä ovat mm. klorogeenihapot ja melanoidiinit, jotka voivat auttaa oksidanttien deaktivoinnissa8-16.

  • Lukuisissa tutkimuksissa on osoitettu, että veren antioksidanttitasot nousevat kahvinjuonnin jälkeen12-16.

  • Monista tekijöistä johtuen (esim. kahvin paahtoaste, lisätty maito tai sokeri ja kahvin määrä suhteessa veden määrään) on vaikeaa päätellä, mikä yksittäinen kahvin yhdisteistä aiheuttaa veren antioksidanttitasojen nousun.

  • Kahvin sisältämillä antioksidanteilla on erilaisia vaikutuksia kehossa. Tarvitaan kuitenkin lisää tutkimuksia ennen kuin voidaan tehdä johtopäätöksiä näiden yhdisteiden bioaktiivisuudesta ja mahdollisista vaikutuksista.

 

Diterpeenit

Kafestoli ja kahveoli ovat diterpeenejä, joita on luonnostaan kahvin sisältämässä öljyssä. Tutkimusten mukaan näiden yhdisteiden runsas saanti voi nostaa seerumin kokonais- ja LDL-kolesterolitasoja17.

  • Vaikutus on ensisijaisesti yhteydessä kahvin valmistustapaan. Nämä yhdisteet jäävät lähes kokonaan suodatinpaperiin, kun kahvi valmistetaan suodattamalla. Skandinaavisessa pannukahvissa, pressokahvissa, kreikkalaisessa ja turkkilaisessa kahvissa yhdisteet päätyvät kahvijuomaan17,18.

  • Pikakahvissa ei käytännössä ole ollenkaan näitä kolesterolitasoa nostavia yhdisteitä18. Espresso-kahvin kohtuullisen käytön (2-3 kupillista) vaikutukset ovat myös merkityksettömiä, koska näiden yhdisteiden määrät ovat alhaisempia kuin suodattamattomassa kahvissa ja annoskoot ovat pieniä.

  • Joidenkin tutkimusten mukaan diterpeenit saattavat myös suojata tietyiltä syöviltä, mm. paksusuolen syövältä19. Lisätutkimuksia kuitenkin tarvitaan ennen kuin voidaan tehdä tarkempia johtopäätöksiä.

Lisätietoa diterpeeneistä ja sydänterveydestä täällä.

Lisätietoa diterpeeneistä ja syövästä täällä.