Sulje

Kahvi ja ruoansulatuskanava

Kehittyvä tutkimusalue – kahvi ja suoliston mikrobisto

Suoliston mikrobiston rooli ja tervettä mikrobistoa tukevat ruokailutottumukset ovat kasvava ravitsemukseen ja terveyteen liittyvä tutkimusalue. Tutkimuksissa on havaittu, että suoliston Bifidobacterium spp. -populaatio kasvaa kahvinjuonnin jälkeen ilman merkittävää vaikutusta hallitsevaan mikrobistoon29.

  • Vuonna 2024 julkaistun kirjallisuuskatsauksen mukaan kohtuullinen kahvinjuonti (< 4 kupillista päivässä) suurentaa hyödyllisten bakteerikantojen, kuten Firmicutes- ja Actinobacteria-bakteerien, suhteellista osuutta ja pienentää Bacteroides-bakteerien määrää. Kohtuullinen kahvinjuonti lisäsi myös Bifidobacterium spp. -bakteerien määrää ja vähensi enterobakteerien määrää. Kahvinjuonnin on yleisesti raportoitu lisäävän suoliston mikrobiston monimuotoisuutta14.
     
  • Vuonna 2024 julkaistiin Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian väestöistä tehty laaja monikohortti- ja multi-omiikka-analyysi, jossa oli yksityiskohtaisia ruokavaliotietoja. Tulosten mukaan kahvinjuonnin yhteys mikrobistoon oli hyvin toistettavissa eri väestöissä, mikä liittyi ensisijaisesti Lawsonibacter asaccharolyticus -lajin esiintymiseen ja runsauteen. Tutkijoiden mukaan kahvin vaikutukset saattavat liittyä kahvissa esiintyviin polyfenoleihin, kuten klorogeenihappoon, kiniinihapon kofeiiniesteriin ja trigonelliiniin30.
     
  • Kahvin sisältämä ravintokuitu voi metaboloitua lyhytketjuisiksi rasvahapoiksi, mikä auttaa lisäämään kahden hallitsevan bakteerilajin esiintymistä suolistomikrobistossa31. Kahvin polyfenolit, mukaan lukien klorogeenihappo, voivat myös olla tärkeitä mikrobiston tukemisessa29,32.
     

Ruokien ja juomien vaikutus suoliston mikrobistoon on kasvava tutkimuskohde. Kun yhä useammat tutkimukset selvittävät kahvinjuonnin ja suoliston mikrobiston välistä monimutkaista vuorovaikutusta, voidaan päätyä mielenkiintoisiin uusiin johtopäätöksiin.