Sulje

Kahvi ja ruoansulatuskanava

Kahvi, ruokatorvi, sappirakko, maksa ja haima


Useissa tutkimuksissa on selvitetty kahvinjuonnin yhteyttä sappirakkoon, maksaan ja haimaan.
 

Kahvi ja ruokatorvi

Vuonna 2016 IARC luokitteli erittäin kuumina, yli 65-asteisina juotavat juomat ryhmään 2A: ”todennäköisesti ihmisille ruokatorven syöpää aiheuttava”15. Syynä näyttää olevan nimenomaan lämpötila, ei itse juomat. 65°C on huomattavasti kuumempi kuin lämpötila, jossa useimmat pystyvät juomaan kahvinsa ilman, että suuta ja kieltä polttaa. Kahvi juodaan yleensä alle 60-asteisena15,40. IARC:n arvioinnin mukaan kahvinjuonnin ja ruokatorven syövän välisestä yhteydestä ei ollut näyttöä15.

 

Kahvi ja sappirakko

Kahdessa merkittävässä prospektiivisessa kohorttitutkimuksessa on johdonmukaisesti havaittu, että kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen sappikivien riskiin9,10. Muiden tutkimusten tulokset viittaavat siihen, että kahvinjuonnin vaikutukset vaihtelevat sappirakkosairauden etenemisen mukaan11.

Kahvi ja kofeiini näyttävät laukaisevan sappirakon supistumisen ja saattavat estää pienten kiteiden muuttumisen suuriksi sappikiviksi taudin alkuvaiheessa33. Sappirakon supistuminen voi kuitenkin aiheuttaa kipua, jos suuria sappikiviä on jo muodostunut. Jonkin verran tutkimusnäyttöä on siitä, että kahvi vaikuttaa kofeiinin välityksellä, mutta tämän hypoteesin varmistamiseksi tarvitaan lisätutkimuksia9-11,33.

Lisätietoa kahvinjuonnista ja sappikivistä, klikkaa tästä.
 

Kahvi ja maksa

Tutkimusten mukaan kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen maksasyöpäriskiin.

  • Vuonna 2023 julkaistun systemaattisen kirjallisuuskatsauksen mukaan runsas kahvinjuonti saattaa olla yhteydessä pienentyneeseen riskiin sairastua maksasolusyöpään, joka on yleisin primaarinen maksasyöpä12. Tulokset ovat vastaavat kuin aiemmassa systemaattisessa kirjallisuuskatsauksessa ja meta-analyysissa, jonka mukaan suurilla kahviannoksilla on suurempi hyöty riskin vähentämisessä. Tarkan mekanismin selvittämiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia13.
     
  • Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC, International Agency for Research on Cancer) vuonna 2016 julkaiseman katsauksen mukaan tutkimukset osoittavat johdonmukaisesti ja tilastollisesti merkitsevästi, että kahvinjuonti pienentää riskiä sairastua maksasyöpään15.
     
  • Kaikissa epidemiologisissa tutkimuksissa, jotka on tehty muita maksasairauksia sairastavilla potilailla, on havaittu, että kohtuullinen kahvinjuonti rajoittaa taudin etenemistä34.

Lisätietoa kahvinjuonnista ja maksan toiminnasta, klikkaa tästä.

 

Kahvi ja haima

IARC:n tieteellisen arvioinnin mukaan kahvinjuonti ei ole yhteydessä suurentuneeseen haimasyövän riskiin15.

  • Myöskään Maailman syöpätutkimussäätiön (The World Cancer Research Fund) yli 50 tutkimusta käsittäneen tieteellisen katsauksen mukaan kahvinjuonti ei lisää riskiä sairastua haimasyöpään35.
     
  • Muissa tutkimuksissa on vahvistettu, että kahvinjuonnin ja haimasyövän välillä ei ole yhteyttä. Joidenkin tutkimusten mukaan säännöllinen kahvinjuonti on yhteydessä pienempään haimasyövän riskiin36-39.

Lisätietoa kahvinjuonnista ja haimasyövästä, klikkaa tästä.