Sulje

Kahvi ja ruoansulatuskanava


Kahvin vaikutukset ruoansulatuskanavan sairauksiin

Ruoansulatusjärjestelmään kuuluvat ruoan ja juomien sulatukseen ja imeytymiseen liittyvät peräkkäiset elimet. Tutkimusten mukaan kahvinjuonti ei ole yhteydessä ruoansulatuskanavan sairauksien kehittymiseen tai oireiden pahenemiseen1.

Piirroskuva, jossa kahvipapuja, kofeiinin kemiallinen rakenne ja ruoansulatuskanavan osia.
 

  • Tieteellisissä tutkimuksissa kahvinjuonnin ei ole havaittu olevan yhteydessä dyspepsian2, maha-ruokatorven refluksitaudin3,4, gastriitin5, tulehduksellisten suolistosairauksien6 tai ärtyvän suolen oireyhtymän7 sairastumisriskiin.  Kun tutkimuksissa huomioidaan sekoittavat tekijät, kuten BMI, ruokavalion laatu ja tupakointi, viittaavat tulokset siihen, että kahvinjuonti ei pahenna sairastuneiden oireita8.

  • Ruoansulatuskanavaan liittyviä muita elimiä tutkittaessa on havaittu, että kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen sappirakon sairauksien riskiin9-11 sekä maksasairauksien pienempään ilmaantuvuuteen ja etenemisnopeuteen12-13.

  • Tutkimusten mukaan kahvinjuonti lisää suoliston mikrobiston monimuotoisuutta, ja vaikuttavina tekijöinä voivat olla kahvin polyfenolit14. Ruokien ja juomien vaikutus suoliston mikrobistoon ja tervettä mikrobistoa tukevat ruokatottumukset ovat monimutkainen ja kasvava tutkimusalue.

Kansainvälisen syöväntutkimuslaitoksen (IARC, International Agency for Research on Cancer) vuonna 2016 julkaiseman tutkimusraportin mukaan kahvinjuonnin yhteydestä suun, nielun, kurkunpään, mahalaukun, ruokatorven tai paksu- ja peräsuolen syöpiin ei ole tutkimusnäyttöä15.  IARC:n tarkastelemien tutkimustietojen mukaan kahvinjuonti on yhteydessä maksasyövän pienentyneeseen esiintyvyyteen ja ei ole yhteydessä suurentuneeseen haimasyövän riskiin15.