Sydänterveys

Kahvi ja aivohalvauksen riski

Suurin osa kahvinjuonnin yhteyttä aivohalvaukseen selvittäneistä tutkimuksista viittaa siihen, että kahvinjuonti on yhteydessä pienentyneeseen aivohalvauksen riskiin18,19. Tupakointi on yksi merkittävimmistä aivohalvauksen riskitekijöistä, siksi sitä tarkastellaan useissa tutkimuksissa kahvinjuonnin lisäksi.

Kahvinjuonnin ja aivohalvauksien välistä yhteyttä selvittäneissä meta-analyyseissa on päädytty samanlaisiin tuloksiin:

  • Vuonna 2018 julkaistiin yleiskatsaus systemaattisista kirjallisuuskatsauksista ja meta-analyyseista. Sen mukaan pähkinöiden, hedelmien, kasvisten, maitotuotteiden, kalan ja teen runsas käyttö sekä kohtuullinen kahvin ja suklaan käyttö osoittautuivat aivohalvauksien ilmaantuvuutta pienentäviksi tekijöiksi18.

  • Vuonna 2021 julkaistussa meta-analyysissa havaittiin, että kahvinjuonti oli yhteydessä pienentyneeseen aivohalvauksen riskiin seurannan aikana, vaikka selkeää annoksesta riippuvaa tai U-muotoista vaikutusta ei havaittu19.