Sydänterveys

Kahvi ja sydämen eteisvärinä

Eteisvärinä on yleisin sydämen rytmihäiriö, ja se liittyy sydämen kahteen ylimpään kammioon. Eteisvärinään liittyy yleensä merkitsevästi suurentunut aivohalvauksen riski.

Tutkimuksissa ei toistaiseksi ole havaittu kahvinjuonnin olevan yhteydessä eteisvärinän riskiin. Tosin joidenkin tutkimusten mukaan kahvinjuonnilla saattaa olla eteisvärinältä suojaava vaikutus4,20,21.

  • Vuonna 2021 julkaistun meta-analyysin mukaan kofeiinin saanti ei todennäköisesti liity eteisvärinän ilmaantuvuuteen tai eteisvärinän uusiutumisen riskiin, mutta sillä saattaa olla jopa suojaava vaikutus. Kofeiinin saannin suojaavien tai seurauksia aiheuttavien vaikutusten mekanismit ovat edelleen spekulatiivisia20.

  • Kahdessa vuonna 2022 julkaistussa UK Biobankin aineistoon perustuvassa tutkimuksessa on selvitetty kahvinjuonnin yhteyttä eteisvärinän riskiin. Ensimmäisen tutkimuksen mukaan kahvinjuonnin ja rytmihäiriötapausten välillä havaittiin U:n muotoinen suhde, jonka mukaan riski oli pienin, kun kahvia nautittiin 2–3 kupillista päivässä4. Toisen systemaattisen kirjallisuuskatsauksen mukaan yhden päivittäisen kahvikupillisen lisääminen oli yhteydessä 2 % pienempään eteisvärinän riskiin21.