Kahvi ja luustoterveys

Kofeiini

Kahvin eri ainesosien vaikutuksia luustoterveyteen ei vielä tunneta. Kofeiinin saannin yhteys luun tiheyteen on kuitenkin havaittu joissakin tutkimuksissa.

Eläinmalleissa kofeiinin saanti saattaa aiheuttaa negatiivisen kalsiumtaseen, joka johtuu lisääntyneestä kalsiumin erityksestä. Luukudos pysyy tasapainossa luun muodostumisen ja hajoamisen vuorottelulla. Osteoporoosissa ja muissa luustosairauksissa luun hajoaminen on nopeutunut. Tutkimusten mukaan kofeiini saattaa estää A2A ja A2B reseptoreiden toimintaa, ja sen vaikutus luun tiheyteen saattaa liittyä muiden adenosiinireseptoreiden toiminnan estämiseen21.

Ihmisillä tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että kofeiini saattaa heikentää kalsiumin imeytymisen tehokkuutta, lisätä kalsiumin erittymistä virtsaan sekä vähentää D-vitamiinireseptorin proteiiniekspressiota ja 1,25(OH)2-D3-vitamiinin stimuloivan alkalisen fosfataasin aktiivisuutta osteoblasteissa. Yhdessä nämä vaikutukset saattavat vähentää luun tiheyttä ja sitä kautta lisätä murtuma- ja osteoporoosiriskiä10.