Sydänterveys

Kahvi ja kolesteroli

Kahvin rasvan luonnostaan sisältämistä diterpeeneistä kafestoli ja mahdollisesti myös kahveoli nostavat seerumin kokonais- ja LDL-kolesterolia6. Valmistustapa on tärkein valmiin kahvijuoman diterpeenien määrään vaikuttava tekijä. Pannukahvin, pressokahvin sekä kreikkalaisen ja turkkilaisen kahvin valmistuksessa nämä yhdisteet päätyvät valmiiseen kahvijuomaan. Suodatinkahvissa sen sijaan suurin osa niistä jää suodatinpaperiin. Pikakahvissa diterpeenejä ei juurikaan ole6. Espressossa diterpeenejä on noin puolet vähemmän kuin suodattamattomassa kahvissa. Vaikutukset veren kolesterolitasoihin ovat lyhytaikaisia6.

  • Vuonna 2023 julkaistujen Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan suodattamaton kahvi (esim. pannukahvi tai pressokahvi) nostaa seerumin LDL-kolesterolitasoja32.

  • Vuonna 2022 julkaistun tutkimuksen mukaan pannukahvin kulutus oli yhteydessä kohonneeseen seerumin kokonaiskolesterolitasoon kummallakin sukupuolella, kuten aikaisemmissakin tutkimuksissa. Espressokahvin kulutus oli yhteydessä seerumin kokonaiskolesterolin nousuun merkitsevästi vahvemmin miehillä kuin naisilla. Suodatinkahvi puolestaan oli yhteydessä vähäiseen kokonaiskolesterolitason nousuun naisilla, mutta ei miehillä8.