Sydänterveys

Kahvin eri yhdisteiden vaikutukset

Aiemmin ajateltiin, että kahvin kaikki vaikutukset sydämeen ja verisuonistoon perustuvat kofeiiniin. Siksi monissa tutkimuksissa keskityttiin selvittämään pelkästään kofeiinin vaikutuksia. Huomiota pitäisi kiinnittää myös muihin tekijöihin, kuten polyfenoleihin sekä siihen, miten kahvi mahdollisesti vaikuttaa veren kolesterolitasoihin.

Diterpeenit

Kahvin rasvan luonnostaan sisältämistä diterpeeneistä kafestoli ja pienemmässä määrin myös kahveoli nostavat seerumin kokonais- ja LDL-kolesterolin tasoa6. Suodattamaton kahvi nostaa ja suodatinkahvi ei nosta seerumin kokonais- ja LDL-kolesterolitasoja.
Sun H. J. et al. (2001) Coffee Consumption and Serum Lipids: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. Am J Epidemiol, (153) 4:353–362.


Lisätietoa kahvista, diterpeeneistä ja kolesterolista


Polyfenolit

Myös eri ruokien ja juomien antioksidanttipotentiaalit antavat lisätietoa mahdollisista mekanismeista. Vuonna 2016 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että kahvinjuonti lisää plasman antioksidanttikapasiteettia, ja tämän kokonaisvaikutus kehoon voisi olla kiinnostava30.

Vuonna 2017 julkaistun kirjallisuuskatsauksen mukaan monet kahvin suojaavista vaikutuksista on yhdistetty klorogeenihappoon, vaikka hmisillä on tehty vain vähän interventiotutkimuksia, joissa on käytetty puhdasta klorogeenihappoa. Kahvin polyfenolisiin yhdisteisiin liittyvien johtopäätösten tekeminen on haasteellista, koska ne on vaikea erottaa biologisesti erittäin aktiivisen kofeiinin vaikutuksista31.