EFSA:n kofeiinilausunto vahvistaa Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen näkemyksen kofeiinin turvallisesta saannista


Kahvi- ja paahtimoyhdistys tukee EFSA:n (Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen) toukokuussa 2015 julkaisemaa tieteellistä lausuntoa kofeiinin saannin turvallisuudesta. EFSA:n lausunto perustuu kattavaan tieteellisen tutkimustietoon, jonka mukaan kohtuullinen kofeiinin saanti, noin 400 mg tai noin 3-5 kupillista kahvia päivässä, sopii osaksi monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota ja terveellisiä elintapoja.

EFSA:n arviointi kofeiinin saannin turvallisuudesta liittyy kofeiinin terveysväitteisiin, joihin EFSA on jo aikaisemmin antanut myönteisen lausunnon. Osa jäsenmaista oli huolissaan siitä, että kofeiiniin liittyvien terveysväitteiden käyttö saattaisi johtaa haitallisen suuriin kofeiinin saantitasoihin.

EFSA:n tieteellisen lausunnon pääkohdat kofeiinin saannin turvallisuudesta:

EFSA:n lausunnossa todetaan, että ”200 mg:n kerta-annos kofeiinia ja päivittäinen 400 mg:n kofeiinin saanti eivät aiheuta riskiä turvallisuudesta aikuisille Euroopassa”.

EFSA:n tieteellisessä lausunnossa kofeiinin saannin turvallisuudesta on lisäksi todettu:

  • 200 mg:n kerta-annos kofeiinia on aikuisille turvallista myös silloin, kun se nautitaan alle kaksi tuntia ennen kovaa liikuntasuoritusta.
  • Raskaana oleville naisille korkeintaan 200 mg kaikista lähteistä saatavaa kofeiinia päivässä on sikiön kannalta turvallista.
  • Imettäville naisille 200 mg:n kerta-annos tai 200 mg kaikista lähteistä saatavaa kofeiinia päivässä on vauvan kannalta turvallista.
  • Joillakin aikuisilla 100 mg:n kerta-annos kofeiinia saattaa pidentää nukahtamiseen tarvittavaa aikaa sekä lyhentää unen kestoa, varsinkin, jos kofeiinia nautitaan juuri ennen nukkumaanmenoa.

Lisätietoa: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150527.htm

Miljoonat ihmiset eri puolilla maailmaa nauttivat kahvia päivittäin, ja kahvi onkin yksi laajimmin tutkituista ruoka-aineista. Tutkimusten perusteella kohtuullinen kahvinjuonti voi lisätä valppautta ja voidaan laskea mukaan päivittäiseen nesteensaantiin. Kohtuullinen kahvinjuonti saattaa myös pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen sekä aivoja rappeuttaviin sairauksiin.