Kofeiini ja ruoansulatuskanavan toiminta

Dyspepsia määritellään kivuliaaksi, vaikeaksi tai häiriintyneeksi ruoansulatukseksi, johon voi liittyä pahoinvointia ja oksentelua, närästystä, turvotusta ja vatsavaivoja. Ruoansulatuskanavan häiriöillä saattaa olla tunnistettava syy, kuten bakteeri- tai virusinfektio, mahahaava sekä sappirakon tai maksan sairaudet. Usein vaivojen taustalla ei ole mitään elimellistä syytä. On näyttöä siitä, että toiminnallinen dyspepsia voisi olla yhteydessä ylemmän ruoansulatuskanavan epänormaaliin liikkuvuuteen. Vatsavaivat voivat olla myös reaktio stressiin. Ruokavaliotekijät, kahvi ja kofeiini mukaan lukien, yhdistetään usein näihin vaivoihin. Kofeiinin yhteyttä näihin vaivoihin ei kuitenkaan ole voitu osoittaa tieteellisissä tutkimuksissa.

Tutkimuksissa on toistaiseksi selvitetty vain kahvin vaikutuksia. Kofeiinia yksin ei tässä yhteydessä ole tutkittu. Ilmeisesti kahvinjuonnin ja ruoansulatuskanavan vaivojen välillä ei ole yhteyttä45. Isossa-Britanniassa tehdyssä tutkimuksessa, jossa oli mukana 8407 aikuista, osoitettiin merkitsevä yhteys Helicobacteri pylorin ja dyspepsian välillä. Kahvinjuonnilla ei havaittu olevan yhteyttä dyspepsiaan46. On kuitenkin arvioitu, että vatsan ärsytys ei johdu kofeiinista vaan tietyistä muista tunnetuista kahvin ainesosista47.

Maha-ruokatorven refluksitaudissa mahan hapan sisältö virtaa takaisin ruokatorveen, mikä koetaan närästyksenä. Meta-analyysissatarkasteltiin 15 tapaus-verrokkitutkimusta, jotka oli julkaistu ennen vuotta 2013. Niissä ei havaittu kahvinjuonnilla olevan merkitsevää yhteyttä maha-ruokatorven refluksitautiin48.

Mahahaavassa (peptinen ulkustauti) mahalaukun ja pohjukaissuolen limakalvossa on haavaumia. Vauriot johtuvat kroonisesta tulehduksesta, joka yleensä liittyy infektioon ja usein toistuvaan kipulääkkeiden (aspiriini, ibuprofeeiini tai steroideihin kuulumattomat tulehduskipulääkkeet) käyttöön. Mahahaava voi osittain olla myös perinnöllinen. Yleisin mahahaavan oire on vatsakipu. Tieteellisissä tutkimuksissa ei ole osoitettu, että kahvinjuonti olisi yhteydessä pohjukaissuolen haavaumiin. Japanilaisessa tutkimuksessa vertailtiin 5451 tervettä kahvinjuojaa ja 2562 tutkittavaa, jotka eivät juoneet kahvia. Tutkimuksessa ei havaittu, että kahvinjuonti olisi yhteydessä mahahaavaan tai pohjukaissuolen haavaumiin49.

Lisätietoa kahvista ja ruoansulatuskanavasta, klikkaa tästä.